Groene stroom aanbieders vergelijken juni 2024

Groene stroom heeft bewezen geen voorbijgaande rage te zijn. In het begin waren sommige mensen nog wat sceptisch over groene stroom: tegenwoordig ziet vrijwel iedereen er de noodzaak van in en nemen overheden verantwoordelijkheid voor de toename van groene stroom in het totale energie-aanbod.
Maar wat houdt groene stroom nu precies in? Welke mogelijkheden zijn er om het op te wekken? En, even belangrijk, hoe maak je als particulier optimaal gebruik van groene stroom?

Groene stroom: een overzicht

De meest gebruikte manieren om op een duurzame manier energie op te wekken, zijn:

  • Biomassa: Bij verbrandings- of gistingsprocessen van natuurlijke materialen komt gas vrij wat gebruikt kan worden voor het opwekken van groene stroom.
  • Geothermie: Bij geothermie, of aardwarmte, wordt de warmte van de aarde zelf gebruikt om energie op te wekken.
  • Waterkracht: De beweging van water kan worden gebruikt om turbines aan te drijven waarin stroom wordt opgewekt.
  • Windenergie: Door gebruik te maken van de beweging van de lucht, kan in turbines stroom opgewekt worden. Dit is veruit de meest gebruikte methode op dit moment en de komende jaren zal dit waarschijnlijk ook zo blijven.
  • Zonne- energie: Bij zonne-energie wordt het licht en de warmte die van de zon afkomstig is, gebruikt om water te verwarmen en stroom op te wekken. Het gebruik van zonne-energie is op dit moment de methode die ook door particulieren het meest gebruikt wordt om zelf energie op te wekken.

Groene stroom staat tegenover ‘grijze stroom’. Met grijze stroom wordt tegenwoordig gedoeld op de niet- duurzame energie, zoals energie die gewonnen wordt in kerncentrales of uit steenkool. Wil jij weten welke leveranciers dit aanbieden in jouw regio? Vul dan jouw postcode en huisnummer in. Of bezoek direct jouw plaatspagina zoals Hoofddorp, Lisse, Woerden, of Naaldwijk.

Groene stroom: voordelig voor milieu én portemonnee

De groene stroom die ingekocht wordt door de energieleveranciers komt in het elektriciteitsnet natuurlijk samen met de grijze stroom. Als je als consument kiest voor groene stroom komt je stroom nog steeds uit hetzelfde stopcontact. Dit was een idee waar veel mensen in het begin aan moesten wennen maar inmiddels beseft men dat de keuze voor groene stroom wel degelijk een verschil maakt. Je helpt het milieu een handje en veel energieleveranciers hanteren bovendien bijzonder gunstige tarieven.

Je kunt als consument nog meer doen dan gebruik maken van de groene stroom die je afneemt bij de energieleverancier. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het zelf opwekken van groene stroom. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen, spaarlampen gebruiken en ook zijn er inmiddels manieren om zelfs uit windenergie zelf stroom op te wekken. Voor de mogelijkheden kun je informeren bij je energie-leverancier, je gemeente en bij gespecialiseerde bedrijven. Meer informatie vind je op Bespaar je de energie.